Kekeleyen İnsanlar Kekeme Olmadan Nasıl Şarkı Söyleyebilir?
Tam olarak neden oluştuğu bilinmemekle birlikte kekemeliği iki kümeye ayırabiliriz. Birincisi, inme veya kafa travması gibi beyin hasarının sonucudur. nörolojik kekemelik ; oburluk, erken çocukluk döneminde bilinen bir hasar olmadan ortaya çıkan gelişimsel kekemeliktir.
Bu sınıflandırmalara göre, kekeme olan insanlar nasıl takılıp kalmadan müzik söyleyebilmek hakkındaBirkaç sebep sayabiliriz.
Farklı işlevlere sahip sağ ve sol beyin loblarının kekemelik üzerinde ilginç bir etkisi vardır.
beynin sağ ve sol loblar Farklı işlevleri olduğunu biliyorsunuz. Ancak bu şu anlama gelmez; Sağ beyin baskın bireyler sol beyinden, sol beyin baskın bireyler sağ beyinden faydalanamazlar.
Beynimizin iki lobu birbirine bağlıdır etkileşim ve transfer onun içinde Sağ ve sol yarımkürede yer alan görevleri kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:
Sağ beyindeki baskın işlevler:
- Hayal gücü
- Sanat
- ritim/müzik
- duygular
- Yaratıcılık
Sol beyindeki baskın işlevler:
- Mantık
- Matematik
- Dil
- gerçekler
İbrahim Tatlıses’in vurulduktan sonra şarkı söyleyememesi de benzer bir durum.
Tüm bu saydıklarımız size kekeme insanların takılmadan nasıl şarkı söyleyebilecekleri konusunda bazı ipuçları vermiş olmalı. Aslında bahis hakkında birden çok nedenHer ne kadar mümkün olsa da en çok kabul gören teorilerden ilkiyle başlayalım.
Iova Üniversitesi’nin araştırmalarına göre; Müzik beynin sağ tarafını harekete geçiren bir aktivite iken, dil sol tarafında baskındır. Yani beyninizin sol tarafını etkileyen bir rahatsızlığınız veya hastalığınız olsa bile, çünkü sorun yokSıkılmadan müzik söylemek mümkün.
Hatırlarsanız İbrahim Tatlıses de konuşabilir ama müzik söyleyemez . Bu, sağ-beyin-sol-beyin teorisini destekleyen örneklerden birinin tam ortasında.
Şarkı söylerken ağzımızı ve ses tellerimizi farklı şekillerde kullanırız.
The Stuttering Foundation of America’nın teorisine göre; Müzik söylerken ses tellerinin, dudakların ve dilin şekli farklıdır ve sağ-sol beyin varsayımı aynıdır. kombinasyon sayesindeKekeleyen insanlar şarkı söyleyebilir.
Bay Pang: “Beynimiz dilimizi kontrol eder. Bu yüzden beynimiz ağzımızdadır. farklı bir şey yapmakEğer şarkı söylüyorsa, şarkı söylerken kekemeliğin nedenlerinden biri de bu olabilir.”
Dilsel iletişim ve şarkı söyleme müziği emsal gibi görünse de aslında çok farklı yönlere sahiptir.
İletişim iki yönlü bir eylemdir ve bir sonraki tepkimizi büyük ölçüde planlayamayız. Öte yandan, müzik söylemek tek yönlü bir harekettir. öngörülemeyen bir iletişim ilebirbirimizin yüzüne bakmayız, müziği ezbere ve düşünmeden söyleriz.
Ayrıca birçok ebeveyn kendi kendilerine konuşmak Kekelemediğini söylüyor. Bunun temelinde heyecan, korku ve gerginlik gibi durumlarda kekemeliğin artması ve konuşmayı zorlaştırması yatmaktadır.
Kısaca bu teoriye göre; belirsiz bir temas ortamındaKekemelik, müzik okumaktan çok daha yaygındır.
Hiçbir teoriyi gerçek bir sebep olarak kabul edemeyiz.
Tüm bu teoriler mantıklı olsa da, hiçbiri kekeleyen insanların neden takılıp kalmadan müzik söylediklerine dair kesin ‘gerçekler’ değil. Bu konudaki çalışmaların devam etmesi ile birlikte ilgi sorularıAçıklığa kavuşturulacağını umuyoruz.
Kaynaklar: Kekemelik Yardımı, Sağlık Hattı, Kekemelik Tedavisi ve Araştırma Vakfı