İş

Emekli olup çalışmaya devam edenlerin maaşlarında ‘kesinti’ detayı

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 650 bin SSK ve Bağ-Kur emeklisi hem yaşlılık aylığı alıyor hem de çalışmaya devam ediyor. EYT’ye 1 milyon 650 bin başvuru emeklilik süreçler tamamlandı. SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı statüsündeki emekliler destek bonusuücret ödeyerek 4A (SSK) sahibi olarak çalışmaya devam edebilir.

EYT Mart ayında dilekçe ile emekli olanların çoğu aynı işyerinde çalışmaya devam ederken. Emeklilik ödenir ve yaşlılık aylığı kesilmez ise sosyal güvenlik ek primi kesilir. İşçi olarak çalışanlardan primler, memurlardan emekli maaşları kesilir.

Sabah’ın haberine göre emeklilik sonrası çalışma ile ilgili sorular ve cevaplar şöyle:

Emekli olduktan sonra işçinin maaşı düşer mi, aylıkta kesinti olur mu?

Emekli ve çalışanın maaşı düşmüyor. Emekliye ayrılan işçinin net asgari ücretine işveren hissesi ve iş kazası primi dahil değildir. Emekli maaşı aldıktan sonra çalışmaya devam edenlerden ek prim kesilir. Memurların emekli olduktan sonra göreve başlaması, işyerine ve statüsüne göre farklı sonuçlar doğurmaktadır. Özel sektörde çalışmaya başlayanların maaşları kesilmez, ek prime tabi olarak çalışabilirler. Ancak 4A kapsamında kamuda çalışmaya başlayanların maaşlarından kesinti yapılmaktadır.

Kamu çalışanının temsil ve görev tazminatı emekli olduktan sonra kesilir mi?

Yüksek hakimlik tazminatı alan emeklilere maaşla birlikte verilen “temsil veya görev tazminatı ödemeleri”, unsurun belirlediği istisnalar dışında, kamuda görev yapmaları halinde maaş veya ücret alıp almadıklarına bakılmaksızın kesinti yapılır.

Emekli çalışanın SGK maaşı ne kadar?

Çalışan emeklilerin SGK kesintisi, işçi ve patron hisselerinin tahsili ile ortaya çıkıyor. Güncel taban fiyata göre maaş alan emekliler 1006 lira işçi payı ödüyor. Patronlar da emekli işçi için 3018 lira yatırıyor. Bu durumda SGK’ya toplam 3 bin 286 lira yatırılacak.

sarkislaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu